Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (2024)

Lees hier een korte samenvatting

In het kort: dit zijn de beste authenticators

Een authenticator-app biedt tijdelijk zescijferige toegangscodes, ook bekend als Time-based One Time Passwords (TOTP). Dit iseen veilige manier van tweetrapsverificatie. Je gebruikt dan namelijk iets dat je weet (je wachtwoord) in combinatie met iets dat je hebt (je smartphone of hardware token), of iets van jouzelf (een gezichts- of vingerafdrukscan).

We hebben verschillende van deze apps beoordeeld op basis van gebruiksgemak, privacy, prijs, authenticatiemethoden, toegangsbeveiliging en extra opties. Dit is onze top 7:

  1. Twilio Authy
  2. Microsoft Authenticator
  3. 2FAS
  4. Dashlane Authenticator
  5. Bitwarden Authenticator
  6. LastPass Authenticator
  7. Google Authenticator

Al deze apps zijn veilig en bieden versleutelde TOTP-codes aan. Sommige bieden echter ook extra’s, zoals een versleutelde back-up. Lees hieronder verder om de plus- en minpunten van elke app te ontdekken.

Met tweefactorauthenticatie (2FA) verklein je de kans dat cybercriminelen toegang krijgen tot jouw gegevens. Je gebruikt dan iets dat je weet (je wachtwoord), in combinatie met iets dat je hebt (je smartphone of hardware token). Ook is het mogelijk om je vingerafdruk of gezichtsscan als extra verificatiemethode te gebruiken. Vooral voor belangrijke accounts zoals je e-mailaccount of je wachtwoordmanager is het belangrijk om gebruik te maken van tweestapsverificatie.

Tweefactorverificatie kan via een SMS-code of mail, maar steeds vaker wordt er gebruikgemaakt van een authenticator-app, zoals de Google Authenticator of de Microsoft Authenticator. Deze apps genereren om de dertig seconden een nieuwe verificatiecode die je kunt gebruiken om in te loggen. Over het algemeen is dit een handige en veilige manier om met een extra stap in te loggen.

Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van elke authenticator-app? Zijn ze echt veilig? Hoe gemakkelijk zijn de verschillende opties in het dagelijks gebruik? En wat zijn de beste apps voor verificatie in twee stappen? Dat hebben we voor je uitgezocht. Voordat we overgaan naar het overzicht van beste authenticatie-apps, gaan we eerst nog even in op de vraag hoe zo’n app precies werkt.

Hoe werkt een authenticator-app?

Een authenticator-app is een app die je eenmalig op je apparaat dient te installeren. Met een authenticator-app kun je inloggen extra beveiligen, want wachtwoorden zijn eenvoudig te achterhalen.Een authenticator-app wordt meestal op een smartphone geïnstalleerd. De apps zijn makkelijk te downloaden vanuit de bekende app stores.

Wanneer je je account instelt voor tweefactorauthenticatie, krijg je een geheime digitale sleutel om in te voeren in de authenticator-app. Deze sleutel kan de vorm hebben van een QR-code, maar het kan ook gaan om een code die je handmatig in moet voeren. Met deze sleutel wordt een beveiligde verbinding tot stand gebracht tussen de authenticator-app en het betreffende account.

Zodra de beveiligde verbinding tot stand is gebracht, genereert de app een code die nodig is om toegang te krijgen tot het gekoppelde account. Deze eenmalige codes worden ook wel Time-based One Time Passwords (TOTP) genoemd. Op deze manier weet de site waarbij je in wilt loggen zeker dat jij het bent. Iemand moet immers én het wachtwoord weten én toegang hebben tot je apparaat om zich aan te melden. Soms hoef je alleen maar de aanmelding goed te keuren in de app via een pushbericht.

Als je de gegenereerde code niet snel genoeg invoert nadat je hem ontvangt, vervalt deze. Dit gebeurt meestal na 30 seconden. Je moet vervolgens een nieuwe code aanvragen. Deze continue wijzigingen van de code maken een authenticatie-app zo effectief. Zelfs als een hacker je wachtwoord heeft, is de toegangscode nog steeds nodig om in te loggen. Door de korte ‘geldigheid’ van de code is het voor hackers bijna onmogelijk om deze op tijd te kraken.

Onze criteria bij het beoordelen van authenticator-apps

We hebben verschillende authenticator-apps bekeken en beoordeeld. We hebben daarbij gekeken naar de volgende onderdelen:

  • Gebruiksgemak
  • Privacy
  • Kosten
  • Authenticatiemethoden
  • Toegangsbeveiliging tot de app
  • Extra opties zoals een back-up en de mogelijkheid om de app op meerdere apparaten tegelijk te gebruiken.

Bij gebruiksgemak hebben we gelet op het gemak van de app, zowel bij het instellen als het gebruiken ervan. Ook hebben we gekeken naar support-mogelijkheden, zoals handleidingen over het instellen van de 2FA.

Bij privacy gaat het om de data die de app verzamelt en wat ermee gedaan wordt. Alle apps uit onze top 7 versleutelen de verificatiecodes. De apps kunnen echter wel klantgegevens, zoals contactgegevens of metadata verzamelen en dit eventueel ook delen met derden.

Alle apps genereren zescijferige tijdelijke codes, de Time-based One Time Passwords. Sommige apps bieden daarnaast ook nog extra een verificatiemethode, zoals het goedkeuren van het inloggen met een pushberichtop je smartphone.

Ook de manier om toegang te krijgen tot de app verschilt. Sommige authenticator-apps kun je gewoon openen, terwijl andere om een wachtwoord, pincode of vingerafdruk vragen. Dit zorgt weer voor een extra beveiligingslaag als je telefoon in verkeerde handen valt.

Top 7 authenticator-apps

De zeven beste authenticators zijn volgens ons:

  • Twilio Authy: authenticator die op meerdere apparaten te gebruiken is.
  • Microsoft Authenticator: gratis 2FA en wachtwoordkluis in één.
  • 2FAS: authenticator met veel extra functies.
  • Dashlane: duidelijke authenticator met weinig support.
  • Bitwarden: premium 2FA en wachtwoordkluis in één.
  • LastPass Authenticator: keuze uit de meeste 2FA-methodes.
  • Google Authenticator: bekend en makkelijk in gebruik, maar mist belangrijke features.

De onderstaande tabel geeft een kort overzicht van de plus- en minpunten van elke authentificatie-app.

AuthenticatorTwilio AuthyMicrosoft Authenticator2FASDashlaneBitwardenLastPass AuthenticatorGoogle Authenticator
PrijsGratisGratisGratisGratisInbegrepen bij Bitwarden Premium ($10 per jaar)GratisGratis
BesturingssystemenAndroid, iOS, macOS, Windows, Linux & ChromeAndroid & iOSAndroid, iOS en browserextensie voor o.a. Chrome en FirefoxAndroid & iOSAndroid & iOSAndroid & iOSAndroid & iOS
Back-up mogelijk
VerificatiemethodenTOTP & pushberichtenTOTP & pushberichtenTOTPTOTP & pusberichtenTOTPTOTP, pushberichten, SMS & YubikeyTOTP
Op meerdere apparaten te gebruiken
ToegangsbeveiligingTouchID, pincode of wachtwoordBiometrische gegevens of pincodeTouchID of FaceIDBiometrische gegevensWachtwoordBiometrische gegevensGeen
Ons eindoordeel98,58,587,56,56,5

Twilio Authy

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (1)

Twilio Authy is een gratis authenticatie-app die niet alleen te gebruiken voor Android en iOS, maar ook op andere systemen zoals macOS, Windows en Linux.

De handleidingen op de website van Authy leggen uit hoe je voor de meestvoorkomende diensten 2FA in kunt stellen. Ook is er een uitgebreid Help Center met FAQ en een live chat. Als extra beveiliging kun je de app vergrendelen met TouchID, pincode of wachtwoord.

Zodra je de app geïnstalleerd hebt en de gewenste accounts gekoppeld, is de app heel eenvoudig in gebruik. De homepage van de app biedt een blokkenoverzicht met de gekoppelde accounts. Klik op het gewenste account om de tijdelijke code te zien. Naast codes is het ook mogelijk om gebruik te maken van push-notificaties.

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (2)

Authy heeft twee grote voordelen. De eerste is een encrypte cloud back-up. Bij het verliezen van je telefoon ben je dus niet direct je toegang tot online accounts kwijt. Daarnaast is Authy een van de weinige authenticatie-apps die het mogelijk maken om op een onbeperkt aantal apparaten tegelijk toegang te hebben tot de verificatiecodes. Dat is niet alleen handig voor bedrijven, maar ook voor gezinnen. Je kunt op deze manier immers accounts delen.

Twilio slaat accountgegevens (zoals je contactgegevens) en metadata op. Dit is naar eigen zeggen slechts een minimale hoeveelheid die nodig is om goed werkende diensten te leveren. Deze gegevens kunnen om dezelfde reden gedeeld worden met derden. Gegevens worden echter nooit verkocht en nooit gedeeld voor marketingdoeleinden. Je kunt jouw gegevens inzien, wijzigen en verwijderen. Nadeel van Authy is wel dat je jouw e-mailadres en telefoonnummer door moet geven om de app in gebruik te nemen.

Ons eindoordeel: deze betrouwbare en gebruiksvriendelijke app die het delen van accounts mogelijk maakt en in een back-up voorziet, krijgt van ons een 9.

Microsoft Authenticator

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (3)

De gratis authenticator-app van Microsoft is te gebruiken op iPhone en Android. Authenticatie kan via een tijdelijke zescijferige code of via pushberichten. De app is makkelijk in te stellen en heeft meer functies dan de standaard authenticator. Je kunt de app ook gebruiken als wachtwoordmanager en er is een speciaal tabblad voor betaalgegevens, adressen en geverifieerde ID’s. Dat maakt de app wel iets ingewikkelder.

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (4)

Voor het instellen van de app kun je op de website van Microsoft stappenplannen vinden. Je vindt hier ook info over het koppelen van accounts zoals Facebook en Google. Dit kan in tegenstelling tot andere authenticators hier alleen met een QR-code en niet handmatig.

In de instellingen van de app kun je aangeven of je gebruik wilt maken van de versleutelde cloud back-up. Ook kun je instellen dat de app alleen met een pincode of met biometrische gegevenste openen is.

Microsoft verzamelt niet-persoonlijke gebruiksgegevens om de app te verbeteren. Als je dit niet wilt, kun je dit in de instellingen van de app eenvoudig aanpassen. Op deze manier is je privacy beter beschermd. Deze specifieke opt-out-bieden andere aanbieders niet.

De app is gekoppeld aan jouw Microsoft-account en is dus alleen bedoeld voor persoonlijk gebruik. Wil je accounts en 2FA-codes delen met meerdere personen binnen je huishouden? Dan is deze authenticator dus niet geschikt. Bij een bedrijfsaccount kan delen wel.

Ons eindoordeel: deze authenticator-app biedt veel extra opties en is goed beveiligd. Fijn is ook dat je ervoor kunt kiezen om gebruikersgegevens niet te delen met Microsoft. Minpunt is dat een persoonlijk account niet gedeeld kan worden met familieleden. We geven de Microsoft Authenticator een 8,5.

2FAS

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (5)

De 2FAS authenticator is ontwikkeld door Two Factor Authentication Service Inc. Deze gratis app voor Android en iOS staat dus los van grote techbedrijven. Ook is er een browserextensie voor Chrome, Brave, Firefox, Edge en Opera. De app kan op een onbeperkt aantal apparaten tegelijk gebruikt worden.

2FAS biedt een duidelijke app en de website geeft tutorials om 2FA bij veelgebruikte accounts in te stellen. Ook is er een support-afdeling en een contactformulier. De app biedt alle extra opties die je nodig kunt hebben. Er is een beveiligde cloud back-up en de app openen kan via TouchID of FaceID.

Als je de app opent, zie je meteen de authenticatiecode (tokens) van de gekoppelde accounts. Met het plusje rechtsonder kun je eenvoudig accounts toevoegen. Via de menuknop linksboven kun je onder andere een back-up maken, een pincode of biometrische ID instellen en tokens importeren uit een andere authenticator.

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (6)

Two Factor Authentication Service Inc. verzamelt je Device-ID, cookies en analytische gegevens. Deze worden ingezet om diensten te verlenen en te verbeteren. Data worden nooit verkocht of gebruikt voor marketingdoeleinden.

Ons eindoordeel: 2FAS biedt beveiligde toegang tot de app, goede support en een back-up. De app is ook nog te gebruiken op meerdere apparaten én als browserextensie. Door deze mogelijkheden krijgt deze app een 8,5.

Dashlane authenticator

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (7)

Er is niet alleen een Dashlane-wachtwoordmanager, maar ook een Dashlane-authenticator. Dashlane biedt een duidelijke en gratis app aan voor Android en iOS. Je kunt deze authenticator ook gebruiken als je de wachtwoordmanager van Dashlane niet gebruikt.

De app openen kan voor extra veiligheid met biometrische gegevens. De app ondersteunt TOTP en pushberichten. Ook is er de mogelijkheid om een back-up te maken in de Dashlane-wachtwoordmanager. Deze back-up is daardoor automatisch end-to-end versleuteld. De mogelijkheid om de app op meerdere apparaten te gebruiken ontbreekt.

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (8)

Er zijn geen tutorials en handleidingen. Er is dus minder online support dan bijvoorbeeld bij Twilio of Microsoft. Wel kun je gebruikmaken van de livechat van Dashlane.

Dashlane verzamelt data over app-activiteit en app-performance om de dienstverlening te verbeteren. Deze data worden echter niet gedeeld met derden. Ook kun je desgewenst jouw gegevens laten verwijderen.

Ons eindoordeel: hoewel deze authenticator minder populair is dan de eerdere uit deze lijst, is Dashlane een deugdelijke authenticator. Beveiliging en back-up zijn goed geregeld. Jammer is dat er weinig online support is. We geven deze app een 8.

Bitwarden authenticator

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (9)

Ook wachtwoordmanager Bitwarden biedt een authenticator aan. Dit is echter geen aparte app. Als je gebruikmaakt van Bitwarden Premium ($10 per jaar) kun je de wachtwoordkluis van Bitwarden ook gebruiken voor 2FA. Toevoegen van accounts kan eenvoudig door een QR-code te scannen. De TOTP-codes verschijnen dan bij de andere accountgegevens. Dit is vooral handig als je al gebruiker van Bitwarden bent.

Toegang tot de codes krijg je met het hoofdwachtwoord van de kluis van Bitwarden. Beveiliging via bijvoorbeeld vingerafdruk of gezichtsherkenning is niet mogelijk. Ook kun je geen aparte back-up maken en kun je niet op meerdere apparaten toegang krijgen tot de code.

Bitwarden slaat administratieve data op om zijn service te verbeteren en voor analytische doeleinden. Deze gegevens worden niet gedeeld met derden. Alle informatie in de kluis is uiteraard versleuteld.

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (10)

Ons eindoordeel: als je al gebruikmaakt van Bitwarden als wachtwoordmanager is de authenticator een goede toevoeging. Het is echter jammer dat het geen losse app is. Ook is het jammer dat de authenticator-optie niet gratis is. Daarom geven we deze optie een 7,5.

LastPass Authenticator

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (11)

De LastPass-Authenticator is een gratis authenticator van wachtwoordmanager LastPass die echter ook los te gebruiken is. De wachtwoordmanager en de authenticator zijn namelijk twee aparte apps. De authenticator is te gebruiken voor Android en iOS en biedt beveiligde toegang met biometrische gegevens of een pincode. Helaas kun je de app maar op één apparaat gebruiken.

Naast TOTP’s en pushberichten werkt de LastPass authenticator ook met SMS-codes en de Yubikey. Hij biedt dus meer mogelijkheden dan de andere opties. Verder kun je een cloud back-up maken in je encrypte LastPass-kluis. Hierdoor kun je ook nog inloggen bij verlies van je telefoon.

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (12)

De app is makkelijk in gebruik, maar er is wel minder online support dan bij de andere aanbieders. Er is een algemeen online Support Center van LastPass waar je ook informatie over de authenticator kunt vinden. LastPass houdt bovendien klantdata bij zoals gebruikersnaam en betaalgegevens, en accountdata zoals de instellingen. Dit kan ook gedeeld worden met derden om de diensten te verbeteren en om analyses uit te voeren. Data in de kluis zijn echter versleuteld met een zero-knowledgebeleid.

Let op!

De LastPass-wachtwoordkluis is eind 2022 slachtoffer geworden van een hack.

Bij deze hack zijn zowel versleutelde als niet-versleutelde gegevens gestolen. Dit kan ook gevolgen hebben voor de back-up van de LastPass Authenticator aangezien deze gekoppeld is aan de wachtwoordkluis. De codes zijn nog steeds versleuteld, waardoor gebruikers geen direct gevaar lopen. Wel kunnen de hackers zien welke accounts gebruikers hebben. Deze informatie kan mogelijk ingezet worden voor phishing-mails. Je leest meer in onze review van LastPass.

Ons eindoordeel: deze gratis authenticator biedt meer authentificatiemogelijkheden. Er is echter minder support en je kunt de app slechts op één apparaat gebruiken. De recente hack doet ook geen goed voor het vertrouwen in LastPass. Daarom krijgt deze app van ons een 6,5.

Google Authenticator

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (13)

De Google Authenticator-app is waarschijnlijk de bekendste uit het lijstje. Hij is gratis en te gebruiken voor zowel Android als iOS. Verificatie kan enkel met tijdelijke cijfercodes. De app is makkelijk te gebruiken en nieuwe accounts zijn eenvoudig toe te voegen. Vaak is dit de default-optie. Val echter niet te snel voor het gebruiksgemak van de Google Authenticator.

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (14)

De Google Authenticator biedt geen extra toegangsbeveiliging. Iemand met toegang tot je telefoon heeft dus ook meteen toegang tot de 2FA-codes. Sinds kort heeft de Authenticator de mogelijkheid om een back-up te maken. Experts raden echter aan om hier geen gebruik van te maken omdat er geen end-to-end versleuteling plaatsvindt tijdens het synchroniseren van het account met de cloud back-up. Wel zijn er plannen om dit mettertijd aan te bieden. Wanneer is echter niet duidelijk.

Een pluspunt is dat het tegenwoordig wel mogelijk is om de Google Authenticator op meerdere apparaten tegelijk te gebruiken. Ook kun je eenvoudig via een QR-code gegevens van je oude telefoon naar je nieuwe telefoon exporteren.

Deze authenticator is zoals uit de naam al blijkt onderdeel van Google. Google heeft geen specifieke privacyvoorwaarden opgesteld voor de app, maar verwijst door naar de algemene voorwaarden. Hoewel je erop kunt vertrouwen dat de codes end-to-end versleuteld zijn, zal Google andere gegevens zoals contactgegevens en metadata gebruiken voor onder andere marketingdoeleinden.

Ons eindoordeel: de Google Authenticator mist in onze beleving belangrijke opties. Zo kun je jouw gegevens niet in de cloud opslaan en is beveiligde toegang tot de app niet mogelijk. Daarom krijgt Google van ons een 6,5.

Tips voor het gebruik van een verificatie-app

Voordat je een 2FA-app downloadt, is het verstandig om op een aantal zaken te letten. We hebben daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee je de veiligheid van je gegevens verhoogt.

  • Tip 1: controleer of de app door het toestel ondersteund wordt. De eerste tip is vooral een praktische. Niet alle authenticator-apps werken met alle besturingssystemen. Dit geldt ook voor Android of iOS. Zeker als je van plan bent om de app op meerdere toestellen te gebruiken, is het goed om te controleren of het door de betreffende besturingssystemen wordt ondersteund.
  • Tip 2: zorg dat je het apparaat op afstand kunt leegmaken. Als je telefoon of ander apparaat waar je de app op hebt geïnstalleerd, gestolen wordt, is het belangrijk dat je de verificatie-app verwijdert. Zeker bij authenticator-apps waarbij je niet extra hoeft in te loggen, zoals Google Authenticator, bestaat bij diefstal het gevaar dat de toegangscodes in handen van anderen terechtkomen. Dit kun je voorkomen door de data op je apparaat, waaronder de app, op afstand te verwijderen.
  • Tip 3: kijk of de app de mogelijkheid biedt om een versleutelde back-up te maken. Je wilt namelijk niet de toegang tot je accounts kwijtraken bij verlies of diefstal van je telefoon. Zo’n back-up maakt het overzetten van gegevens naar een nieuw toestel vaak ook makkelijker.
  • Tip 4: gebruik geen SMS of e-mail. Tweefactorauthenticatie kan meerdere vormen aannemen. Je kunt de toegangscodes op verschillende manieren ontvangen; middels SMS, e-mail, pushmeldingen, QR-codes, et cetera. SMS en e-mail zijn hiervan de minst veilige manieren vanwege het risico op smishing, spoofing en onderschepping. SMS’jes zijn namelijk slecht beveiligd en een mailaccount zonder eigen multifactorbeveiliging is ook kwetsbaar.

De risico’s van authenticatie-apps

Zoals veel beveiligingssoftware is ook een authenticatie-app niet perfect. Sommige verificatie-appsvragen bijvoorbeeld niet om een toegangscode bij het inloggen. Dit betekent dat iedereen die toegang heeft tot de telefoon van een gebruiker, ook toegang tot de authenticator-app heeft. Ook ben je met authenticatie-apps niet 100% beschermd tegen de volgende vormen van cybercrime:

  • Malware. Er bestaat malware die zich richt op de aanbieders van authenticatie-apps omlogaritmes van de codegenerator te stelen.
  • Phishing. Ook bij authenticator-apps bestaat nog steeds het risico op phishing – hoewel dit erg beperkt wordt door het 30-secondenvenster.
  • CEO-fraude. Authenticator-apps beschermen niet tegen vormen vansocial engineering, zoals CEO-fraude. Een opdracht tot het overmaken van geld kan afkomstig lijken van bijvoorbeeld je baas. Wees hier dus alert op.

Ondanks deze risico’s is een verificatie-app grotendeels veilig. Zeker in combinatie met andere maatregelen, zoals het gebruik van een VPN of antivirus, kan een authenticator-app een effectieve verdedigingslinie vormen tegen cyberaanvallen.

Conclusie: dit is de beste authenticator-app

Hoewel de Google Authenticator wellicht het meest bekend en gebruikt is, is dit zeker niet de enige optie voor tweestapsverificatie. Andere apps hebben op dit gebied zelfs meer te bieden.

De beste authenticator-app is volgens ons Twilio Authy. De grote voordelen zijn de encrypte cloud back-up waardoor je nooit zonder toegang tot je eigen accounts komt te zitten en de mogelijkheid om de app te installeren op meerdere apparaten. De app biedt verschillende opties voor toegangsbeveiliging en authenticatiemethode. Ook de klantenservice is met een Help Center en live chat in orde.

Als Twilio niet aan jouw wensen voldoet, kun je ook kiezen voor een van de andere authenticator-apps uit onze top zeven, zoals de Microsoft Authenticator of 2FAS. Al deze apps zijn veilig en bieden je betere bescherming dan enkel een wachtwoord of 2FA via SMS. Afhankelijk van welke opties en features jij belangrijk vindt, kun je een keuze maken. We raden wel aan om voor een app te kiezen met toegangsbeveiliging.

Wil je meer weten over veilig inloggen? Lees dan ook ons artikel over het maken van veilige wachtwoorden. Een bijzondere vorm van tweestapsverificatie is FIDO, omdat deze technologie de wachtwoorden overbodig maakt. Lees er alles over in ons artikel over FIDP.

Veelgestelde vragen – Beste authenticator-apps

Heb je nog vragen over de beste authenticator-apps? Lees dan hier onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan gerust een reactie achter.

Wat is de beste authenticator?

De beste authenticator is volgens onze test Twilio Authy. Voordelen zijn de mogelijkheid om de app op meerdere apparaten te gebruiken en de versleutelde cloud-opslag. In onze top 7 authenticatie-apps vind je alle naast Authy ook andere betrouwbare opties.

Hoe werkt een authenticator-app?

Een authenticator-app wordt meestal op een smartphone geïnstalleerd en genereert elke 30 seconden een code. Die code is elke keer anders en slechts 30 seconden geldig.

De continue wijzigingen van de code maken een authenticatie-app zo effectief. Want zelfs als een hacker het wachtwoord heeft, is de toegangscode nog steeds nodig om in te loggen. Door de korte ‘geldigheid’ van de code is het voor hackers bijna onmogelijk die op tijd te kraken.

Hoe veilig is de Google Authenticator?

In principe is de Google Authenticator veilig. Je kunt erop vertrouwen dat de gegenereerde 2FA-codes end-to-end versleuteld zijn. Dit is veiliger dan een SMS die wel te onderscheppen is.

Toch heeft de Google Authenticator enkele nadelen. Er is geen toegangsbeveiliging en geen mogelijkheid om een back-up te maken. In onze top 7 authenticators vind je apps die dit wel hebben.

Wat kost een authenticator?

De meeste authenticators zijn gratis, zoals Twilio Authy, de Microsoft Authenticator of de Google Authenticator. In ons overzicht van authenticator-apps vind je meer informatie.

Hoe veilig is de Microsoft Authenticator?

De Microsoft Authenticator is veilig. Zowel de codes in de app als de cloud back-up zijn versleuteld. Daarnaast kun je de app nog extra beveiligen met een pincode. Gebruikersgegevens worden alleen met jouw toestemming gedeeld. Lees meer over de beste authenticator-apps in ons artikel.

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (15)

Lisanne Vroomen

Techredacteur

Lisanne is een neerlandica met interesse in techniek én een kritische blik. Ze kijkt graag naar de voordelen én nadelen van nieuwe online ontwikkelingen. Ze duikt graag een onderzoek in, maar weet dit ook om te zetten in begrijpelijke taal.

Meer artikelen uit de sectie Veilig surfen

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (16)

uBlock Origin review: is dit de beste adblocker?

30 april 2024

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (17)

Total Adblock-review: waarom is deze adblocker zo populair?

30 april 2024

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (18)

De beste adblocker: top 8 tools om reclames te blokkeren

13 juni 2024

Authenticator-apps: wat zijn het en welke zijn de beste? (2024)

FAQs

What is the best authenticator app to use? ›

The Top 5 Free Authenticator Apps Include:
  1. Apple Passkeys.
  2. Duo Mobile.
  3. Google Authenticator.
  4. Microsoft Authenticator.
  5. Twilio Authy.
Jul 4, 2024

What is the secret key in the authenticator app? ›

The secret key is like a secondary password shared between the authenticator app on your device and your Knowledge Hub account. If you have multiple devices, they must all share the same secret key. If you feel that the secret key has been compromised, you should regenerate and save a new secret key.

What can authenticator app see? ›

The Microsoft authenticator does not track you and it does not log location data. It will list your logins to MCC-protected resources as a method for you to recognize unauthorized access attempts. The only push notifications it will ever send you are approval requests for logins to MCC systems.

What is the best free authenticator app for iPhone? ›

The best authenticator apps of 2024 in full:
  1. Authenticator App by 2Stable. The most impressive authenticator app. ...
  2. NordPass Business. Best authenticator for security. ...
  3. Authy. ...
  4. Duo. ...
  5. Google Authenticator. ...
  6. LastPass Authenticator. ...
  7. Microsoft Authenticator. ...
  8. The best authenticator app for Apple-only users.
Jul 25, 2024

Which authentication is better? ›

More Secure: Biometrics. Biometric authentication methods rely on something you are. That makes them hard to steal, difficult to misplace or share, and impossible to forget. Users are comfortable with them, and they increasingly come built-in on our devices.

Which authenticator app is best Google or Microsoft? ›

Microsoft Authenticator can support one account on multiple devices simultaneously while Google Authenticator is limited to one device per account. Only Microsoft Authenticator supports backup and restore features. Google Authenticator doesn't require a password to access the app, decreasing its security.

What is the secret key authentication code? ›

The secret key is a unique 16 character alphanumeric code that is required during the set up of the PIN generating tools. The secret key is issued through email by logging on to the CommCell environment.

Does authenticator app track me? ›

Does the Microsoft Authenticator App track my location? The Microsoft Authenticator App does have the ability to check the device location. Location data is used to determine the device location at the time of authentication.

How to get secret code from Google Authenticator? ›

How to export otp secrets from Google Authenticator app
  1. Open "Google Authenticator" app.
  2. Select "Transfer accounts" in the three dot menu of the app.
  3. Select "Export accounts"
  4. Pass the verification by password or fingerprint.
  5. Select your accounts.
  6. Press "Next" button.
  7. The exported QR code(s) ready for extraction are shown.

Do I really need an authenticator app? ›

Do I need an authenticator app? An authenticator app helps you to improve your online security by adding two-factor logins to any accounts you connect to the authenticator. This makes it harder for hackers to access your accounts, so we highly recommend using an authenticator app and two-factor authentication.

Is it safe to use authenticator app? ›

You should use an authenticator app over SMS authentication because it is more secure and less likely to be intercepted by cybercriminals. Authenticator apps generate 2FA codes locally on a device, rather than sending them unencrypted over text message.

What happens if you delete authenticator app? ›

After the authenticator app is deleted, it's removed from your security info and it disappears from the Security info page. If the authenticator app is your default method, the default changes to another available method.

What is the easiest authenticator app to use? ›

Aegis Authenticator is a free and open-source option for Android users. It gets a higher rating on the Google Play store than any other authenticator app included here (4.8 compared with Google Authenticator's 3.6).

Which is the strongest 2FA method? ›

Hardware security keys like YubiKey provide the most secure form of two-factor authentication. Unlike SMS or authenticator apps which can be phished, hardware keys offer phishing resistant authentication by requiring physical possession of the key.

Is Google Authenticator the best? ›

Google Authenticator: Best for secure offline authentication

The app works by generating time-based one-time passcodes that users enter in addition to their passwords when logging into their accounts. These passcodes are secure as they are generated locally (on the device) and not transmitted over the internet.

What is better than Google Authenticator? ›

Other important factors to consider when researching alternatives to Google Authenticator include security. The best overall Google Authenticator alternative is LastPass. Other similar apps like Google Authenticator are 1Password, Cisco Duo, Auth0 by Okta, and Ping Identity.

What is the safest two-factor authentication? ›

Hardware security keys like YubiKey provide the most secure form of two-factor authentication. Unlike SMS or authenticator apps which can be phished, hardware keys offer phishing resistant authentication by requiring physical possession of the key.

Is using authenticator app safe? ›

You should use an authenticator app over SMS authentication because it is more secure and less likely to be intercepted by cybercriminals. Authenticator apps generate 2FA codes locally on a device, rather than sending them unencrypted over text message.

Top Articles
SPARROW IN THE TREETOP (TRADUÇÃO) - Guy Mitchell - LETRAS.MUS.BR
ALL – Accor Live Limitless – Vorteile und Status-Level
Radikale Landküche am Landgut Schönwalde
Nybe Business Id
Hotels
La connexion à Mon Compte
Hk Jockey Club Result
Kristine Leahy Spouse
Marist Dining Hall Menu
Atrium Shift Select
Kostenlose Games: Die besten Free to play Spiele 2024 - Update mit einem legendären Shooter
Buckaroo Blog
Aries Auhsd
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Red Heeler Dog Breed Info, Pictures, Facts, Puppy Price & FAQs
Jcpenney At Home Associate Kiosk
Caroline Cps.powerschool.com
Craigslist Jobs Phoenix
Oscar Nominated Brings Winning Profile to the Kentucky Turf Cup
Operation Cleanup Schedule Fresno Ca
E22 Ultipro Desktop Version
Kashchey Vodka
Lowes Undermount Kitchen Sinks
College Basketball Picks: NCAAB Picks Against The Spread | Pickswise
Sec Baseball Tournament Score
Caring Hearts For Canines Aberdeen Nc
Plost Dental
Cfv Mychart
The Powers Below Drop Rate
Wolfwalkers 123Movies
Publix Christmas Dinner 2022
Paradise Point Animal Hospital With Veterinarians On-The-Go
Ugly Daughter From Grown Ups
Bursar.okstate.edu
Kagtwt
Justin Mckenzie Phillip Bryant
Frostbite Blaster
Compare Plans and Pricing - MEGA
2007 Peterbilt 387 Fuse Box Diagram
Wilson Tattoo Shops
Mathews Vertix Mod Chart
FedEx Authorized ShipCenter - Edouard Pack And Ship at Cape Coral, FL - 2301 Del Prado Blvd Ste 690 33990
Gary Vandenheuvel Net Worth
Interminable Rooms
CrossFit 101
Samsung 9C8
Makemkv Key April 2023
Craigslist Sarasota Free Stuff
Appsanywhere Mst
Tamilblasters.wu
Elizabethtown Mesothelioma Legal Question
Emmi-Sellers
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 5513

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.